Termilised põletused on aastavahetuse levinuimad vigastused

Aastavahetus ei möödu ilma ilutulestiku, paugutite, sädemete ja muu pürotehnikata. Eredate vaatemängude ja positiivsete emotsioonide otsimisel unustame sageli põhilised ohutusreeglid, mistõttu suureneb uusaasta ja jõulupühade ajal oluliselt vigastatud inimeste arv, eriti noorukite seas.

Alustuseks tasub meeles pidada peamisi reegleid:

  • pürotehnilisi tooteid tuleb osta ainult spetsialiseeritud kauplustest, millel on kaupade jaoks spetsiaalsed kvaliteedisertifikaadid,
  • järgige rangelt paugutite, ilutulestike ja muude vahendite kasutamisjuhiseid,
  • lapsed ei tohi pürotehnikat kasutada ilma täiskasvanute järelevalveta.

Nende lihtsate reeglite järgimine võimaldab teil pühade ilutulestiku ajal vigastusi vältida ja saada palju positiivseid emotsioone. kui häda on juba juhtunud, siis on peamine pakkuda esmaabi õigeaegselt ja korrektselt ning seejärel pöörduda kvalifitseeritud abi saamiseks kohe arsti poole.

Mida teha pürotehnikast tulenevate põletuste korral?

Pürotehnika hoolimatust kasutamisest on üsna lihtne saada termovigastusi, mistõttu tuleb järgida ettevaatusabinõusid: ärge süüdake ilutulestikku siseruumides, ärge andke valgustatud säraküünlaid alla 9- või 10aastaste laste kätte. kui sellegipoolest juhtus õnnetus, siis esimene samm on haava jahutada vähemalt viieteist minuti jooksul. Parim on seda teha külma jooksva veejoa all, mille järel tuleb kahjustatud nahapind katta kuiva steriilse sidemega.

Lisaks peate esmaabi ja edasise ravi õigeks osutamiseks selgelt mõistma, milline on kahjustuse sügavus.

Esimese ja teise astme põletusi saab iseseisvalt ravida, kuid tuleb meeles pidada, et vesivilli läbitorkamine on väga ohtlik, kuna lahtise haava nakatumise oht on kordades suurem. Tõsisem koekahjustus nõuab aga viivitamatut arstiabi.

Uue aasta ilutulestikuga saadud naha kergema põletuse korral võite kasutada spetsiaalseid farmatseutilisi preparaate nagu dekspantenool, külmasalve ja -geele, kuid nee peavad olema vee baasil.

kindlasti tuleks loobuda õlistest toodetest, kuna need moodustavad haavale kile, suurendades seeläbi põletusastet ja valu. Juhul, kui termilise vigastusega kaasneb tugev valu, võib kannatanule anda valuvaigistit.

Pane tähele: Kokku eristatakse  nelja põletusastet

  • I ei kujuta ohtu tervisele ja elule, nahal avaldub see kerge punetuse ja valulikkusena, on võimalik kerge turse.
  • II iseloomustavad ulatuslikud kahjustused, villide ilmumine, tugev valu, turse – nõuab arstiabi.
  • III kuulub raskete vigastuste kategooriasse. Kahjustatud kude muutub valgeks või pruuniks, kolde lähedal moodustuvad ulatuslikud vesivillid, närvilõpmed muutuvad tundetuks, mistõttu valu ei pruugi olla tugev. Selline vigastus nõuab viivitamatut pöördumist meditsiiniasutusse.
  • IV on kõige raskem aste, mille puhul on kahjustatud kõik nahakihid, lihased ja isegi luukude.
TÄHELEPANU! TEGEMIST ON RAVIMIGA. ENNE TARVITAMIST LUGEGE TÄHELEPANELIKULT PAKENDIS OLEVAT INFOLEHTE. KAEBUSTE PÜSIMISE KORRAL VÕI RAVIMI KÕRVALTOIMETE TEKKIMISEL PIDAGE NÕU ARSTI VÕI APTEEKRIGA.